+ Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (1939-2008)

Τρία χρόνια ακριβώς συμπληρώνονται σήμερα από την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Ενός Ιεράρχου του οποίου ο λόγος ήταν σύγχρονος, επίκαιρος, καυστικός αλλά και διορατικός, θα τολμούσαμε να πουμε! Ποιος θα ξεχάσει πολλές από τις ομιλίες του ή ακόμα και τα σύντομα συνθήματά του. Λόγου χάρη: “Ελάτε στην εκκλησία ακόμα και με το σκουλαρίκι!” ή το “σας πάω!” και άλλα πολλά ακόμα, κυρίως απευθυνόμενος προς τους νέους. Τους νέους που τόσο πολύ αγαπούσε και αγκάλιασε και από τους οποίους στον ενθρονιστήριο λόγο του ζήτησε δημόσια συγγνώμη για ό,τι κακό οι μεγαλύτεροι προξένησαν στον τόπο και στους εαυτούς τους. Ακόμα και μέσα από τα πολλά ανέκδοτα τα οποία έλεγε, περνούσε τα μηνύματα του λόγου του Θεού προκειμένου με αυτό τον τρόπο να προσελκύσει τους νέους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δικαίως χαρακτηρίστηκε από πολλούς – ακόμα και από τους ορκισμένους εχθρούς του – ως ο Αρχιεπίσκοπος της αγάπης, της προσφοράς, της πραότητας και κυρίως ως ο οραματιστής Αρχιεπίσκοπος!

Στις 28 Ιανουαρίου 2008 ο Κύριος τον κάλεσε κοντά Του μετά από εξάμηνη υπομονετική πάλη με την επάρατο νόσο, την οποία δεν την έβλεπε ως την “παλιαρρώστια“, παρά ως “δοκιμασία του Θεού για την καλύτερη προετοιμασία του ιδίου στην πορεία του για την Θριαμβεύουσα Εκκλησία“.

Πριν τρία χρόνια σίγησε μια ζωντανή φωνή! Σίγησε η φωνή της Εκκλησίας!

Σίγησε μια φωνή που μιλούσε ΕΛΛΑΔΑ και ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Χριστοδούλου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!” 

*ελάχιστος φόρος τιμής στον άξιο Οιακοστρόφο της Εκκλησίας μας, Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κυρό Χριστόδουλο.

Σπύρος Ν. Σκιαδαρέσης

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.