“ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠ-ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ”

Διπλή είναι η σημερινή εορτή για τον απανταχού Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου –και κατ’ επέκταση του σύμπαντος κόσμου– για την  γέννηση του Σωτήρος Ιησού Χριστού και παράλληλα είναι η ημέρα του «Ευαγγελισμού» της ελευθερίας του σκλαβωμένου Γένους των Ελλήνων. Ημέρα τιμής και ιερής μνήμης στους Αγωνιστές του ΄21, οι οποίοι με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους αλλά και πίστη στον Θεό μπόρεσαν να αποτινάξουν τον Τούρκικο ζυγό των 400 χρόνων.

Η Υπεραγία Θεοτόκος άκουσε τις δεήσεις των αγίων Μαρτύρων και Νεομαρτύρων του Γένους και το απελευθέρωσε. Επί αιώνες οι πρόγονοί μας μέσα από χιλιάδες δυσκολίες, ταλαιπωρίες, βασανιστήρια, μαρτύρια μιας βάρβαρης τυραννίας παρέδωσαν σε εμάς ένα Έθνος εύρωστο πού έχει διατηρήσει τη μνήμη του, τις ρίζες του, την πνευματικότητά του. Και σε εμάς και στους μετά από εμάς έλαχε η ευθύνη της συνέχειας του Γένους. Τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες της σκλαβιάς. Τώρα δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον βάρβαρο κατακτητή, αλλά την αλλοτρίωσή μας μέσα σε ένα κόσμο στον οποίο επικρατεί η αθεΐα και ο εγωισμός, ο συγκρητισμός, ο άμορφος πολιτισμός, η κρίση στις σχέσεις των ανθρώπων. Κρίση πάσης μορφής, με αποκορύφωμα αυτή της οικονομικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσης της κοινωνίας.

Ζούμε σε μία εποχή πού το κοινωνικό σύστημα, το οποίο διαχειρίζονται οι άρχοντες του κόσμου τούτου, θέλει να υπονομεύσει την πνευματικότητα και γενικά τον πολιτισμό μας.

Αυτός είναι και ο λόγος πού το ίδιο αυτό σύστημα έχει υποβαθμίσει το Εικοσιένα, το μήνυμά του, τις θυσίες όσων αγωνίσθηκαν με υπερηφάνεια κι αξιοπρέπεια για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Η υποβάθμιση την οποία θέλουν με τον ένα ή άλλο τρόπο να περάσουν ορισμένοι δεν θα βρει ανταπόκριση.

Ελληνισμός χωρίς παράδοση, χωρίς αρχές, χωρίς αξίες και κυρίως χωρίς πίστη, είναι ένας Ελληνισμός που δεν έχει μέλλον. Αυτό που η σημερινή εορτή διδάσκει όλους μας, είναι ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στις πνευματικές μας αρχές και αξίες. Αυτές που η διαχρονική παράδοσή μας διασώζει και που, πάντοτε, αποτέλεσαν την ειδοποιό διαφορά του Έθνους μας.

Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι, κατά τα τελευταία χρόνια, η νεολαία μας ξαναγυρίζει στις παραδοσιακές μας αρχές. Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για εμάς και για τις γενιές που έρχονται.

Σήμερα λένε πως η Ευρώπη δεν έχει οράματα. Αυτό δεν ισχύει και δεν πρέπει να ισχύει ούτε για την Ελλάδα ούτε για τους Έλληνες. Τα οράματά μας είναι δεδομένα· βιώνονται μέσα στην Ορθοδοξία και στη διαχρονικότητα της ιστορίας και της παράδοσής μας. Αρκεί να ξέρουμε να τα ανακαλύψουμε και, κυρίως, να τα εφαρμόσουμε στη ζωή μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των αγωνιστών του 1821 και ας είναι οι ίδιοι «οδοδείκτες» όλων μας σε κάθε δυσκολία στη ζωή μας, έχοντας πάντα την προστασία της Υπερμάχου Στρατηγού και Μητέρα μας Θεοτόκο Μαρία.

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.