“Εταιρικό Φύλλο Γραμματοσήμων Αρσακείων”

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012, μαζί με την ετήσια εορτή των Τριών Ιεραρχών, Αγίων των Γραμμάτων, τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών γιόρτασαν και τη συμπλήρωση των 120 χρόνων λειτουργίας και αδιάλειπτης προσφοράς τους στον χώρο της Παιδείας και της Αγωγής (1892-2012).

Μετά το πέρας του εκκλησιασμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, τα Σχολεία μας διοργάνωσαν σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ. (Περιφερειακή Δ/νση Δυτ. Ελλάδος) εκδήλωση στο Κεντρικό Ταχυδρομείο Πατρών.

Σε ένα κατάμεστο χώρο από κόσμο και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα έγινε παρουσίαση της ειδικής Αναμνηστικής Σφραγίδας που εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να τιμήσουν τα 120 χρόνια των Αρσακείων Πατρών. Ιδιαίτερα καλαίσθητη, η συγκεκριμένη σφραγίδα έχει και συλλεκτική αξία, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τα ΕΛ.ΤΑ. μόνο κατά την συγκεκριμένη ημέρα για να αποτυπώσει με επίσημο τρόπο το ιστορικό αυτό γεγονός (προς τούτο κυκλοφόρησε και ειδική εγκύκλιος των ΕΛ.ΤΑ. προς τα ταχυδρομικά γραφεία όλης της χώρας και τον τύπο).

Την εκδήλωση προλόγισε ο Περιφερειακός Διευθυντής των ΕΛ.ΤΑ. Δυτικής Ελλάδος κ. Χρυσόστομος Βεργής και η Διευθύντρια του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών κα Κατερίνα Γεωργίου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε και το Αναμνηστικό Εταιρικό Φύλλο Γραμματοσήμων, που εξέδωσαν φέτος τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών για τα 120 χρόνια της ιστορίας τους. Το φύλλο αυτό φέρει πέντε διαφορετικά γραμματόσημα των Αρσακείων Πατρών (μαζί με το αντίστοιχο εταιρικό των ΕΛ.ΤΑ.), που επαναλαμβάνονται σε δύο στήλες (συνολικά δέκα γραμματόσημα). Τα γραμματόσημα αυτά απεικονίζουν αντίστοιχα:     

(α) τον ιδρυτή και ευεργέτη των Αρσακείων Σχολείων Απόστολο Αρσάκη,

(β) το λάβαρο των Αρσακείων Σχολείων Πατρών με το έμβλημα της

Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας,

(γ) το παλιό ιστορικό κτίριο (επί της οδού Μαιζώνος) που στέγασε τα

Αρσάκεια Πατρών από το 1940 έως το 2004,

(δ) τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις των Αρσακείων στο Πλατάνι

Πατρών,

ε) την εικόνα των Τριών Ιεραρχών, που προσέφεραν στο Μητροπολιτικό

Ναό Ευαγγελιστρίας οι μαθήτριες των Αρσακείων Πατρών το 1954, και η

οποία αποτελεί έκτοτε επίκεντρο του εορτασμού των Προστατών της

Παιδείας για τα Σχολεία μας. 

Στην συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρώτη σφράγιση με την Αναμνηστική Σφραγίδα από τον εντεταλμένο υπάλληλο των ΕΛ.ΤΑ., σε φακέλους που συμβολικά προσκόμισαν τρεις μαθήτριες από το Αρσάκειο Δημοτικό, Γυμνάσιο, και Λύκειο αντίστοιχο.

            Τα αναμνηστικά γραμματόσημα είχαν αναρτηθεί σε ειδικό πλαίσιο, και σε δεύτερο πλαίσιο σειρές γραμματοσήμων σχετικές με την εκπαίδευση, την γλώσσα, και τον πολιτισμό, ενώ υπήρχε ακόμη μικρή έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από το παρελθόν των Αρσακείων Πατρών, αλλά δραστηριότητες από τη σύγχρονη σχολική ζωή.

            Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές και λοιποί φίλοι είχαν τη δυνατότητα να σφραγίσουν με την αναμνηστική σφραγίδα τα φιλοτελικά τους αντικείμενα (φακέλους, έγγραφα κλπ.), για να τα έχουν ως ενθύμια. Η διαδικασία της σφράγισης για το κοινό, με ιδιαίτερα πρωτοφανή για τα φιλοτελικά δεδομένα της Πάτρας προσέλευση, κράτησε περισσότερο από μία ώρα μετά το πέρας της εκδήλωσης.

            Την εκδήλωση ευλόγησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος δεν έκρυψε  τον ενθουσιασμό του για την πρωτότυπη αυτή ιδέα των Αρσακείων Σχολείων Πατρών, συγχαίροντας και επαινώντας τον Φιλόλογο του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών κ. Αντωνόπουλο Ανδρέα ο οποίος και είχε την πρωτοβουλία και την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης.

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.