Στις ρίζες του Ελληνισμού…

Εξαήμερη σχολική εκδρομή στο πλαίσιο εκπαιδευτικής ανταλλαγής, πραγματοποίησε το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Πατρών από 24 έως 29 Οκτωβρίου στην «Πόλη των Πόλεων», την κοιτίδα τού Ελληνισμού και τού Χριστιανισμού, την Κωνσταντινούπολη. Στην προσκυνηματική αυτή επίσκεψη συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες και των τριών τάξεων τού Λυκείου καθώς επίσης και δεκαπενταμελής αντιπροσωπία μαθητών τής τρίτης Τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών.

Αρχηγός τής αποστολής ήταν η Διευθύντρια τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών κα Ευγενία Κυριαζοπούλου, την Διευθύντρια τού Αρσακείου Γυμνασίου κα Γεωργίου Αικατερίνη, με συνοδούς Καθηγητές τον κ. Πετράκη Μάνο, Υποδιευθυντή τού Αρσακείου Λυκείου, τον κ. Λάσκαρη Αλέξανδρο, τον κ. Καρδαράκο Κωνσταντίνο και τον κ. Σκιαδαρέση Σπύρο.

Η αποστολή διανυκτέρευσε  το πρώτο βράδυ στην Κομοτηνή, ενώ την επομένη, νωρίς το απόγευμα έφθασε στον τελικό προορισμό τής, τη Βασιλίδα των Πόλεων.

Στην είσοδο τής Πόλης η θέα τής πλούσιας ανοικοδόμησης ήταν ορατή. Όμως η εικόνα η οποία παραμένει επιβλητική και θα λέγαμε αγέρωχη στους αιώνες δεν είναι άλλη από τον Ναό τής τού Θεού Σοφίας, την «Αγια – Σοφιά», στο αντίκρισμα τής οποίας οι μαθητές αυθόρμητα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. Ομολογουμένως η στιγμή εκείνη υπήρξε ίσως η πιο συγκινητική όλης τής εκδρομής.

Η πρώτη επίσκεψη είχε ορισθεί για το ιστορικό Ελληνικό Σχολείο, το Ζωγράφειο Λύκειο και Γυμνάσιο τής Κωνσταντινούπολης, το οποίο συμπληρώνει εφέτος – όπως και τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών πέρυσι – 120 χρόνια εκπαιδευτικής διαδρομής. Η επίσκεψη προσέλαβε τον συμβολικό χαρακτήρα τής αδελφοποίησης των δύο ιστορικών Σχολείων (Αρσακείου – Ζωγραφείου). Έτσι, μετά την καθιερωμένη ξενάγηση σε όλους τους χώρους τού εκπαιδευτικού ιδρύματος από την Υποδιευθύντρια τού Σχολείου κα Έρση Κάλφογλου (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια κ.λπ.) έλαβε χώρα στο Γραφείο των Καθηγητών μια λιτή ανταλλαγή αναμνηστικών εκατέρωθεν.

Διατυπώθηκε δε ταυτόχρονα και από τις δύο Διευθύνσεις των Σχολείων, τού Αρσακείου Γ.Ε.Λ. Πατρών και τού Ζωγραφείου, η πρόθεση εμπέδωσης μιας μόνιμης και σταθερής συνεργασίας μεταξύ των δύο Σχολείων.

Την επομένη το πρωί το πρόγραμμα τής εκδρομής περιελάμβανε την επίσκεψη στην Παναγία των Βλαχερνών, όπου εντός τού Ιερού Ναού οι μαθητές έψαλαν το Κοντάκιο τού Ακαθίστου Ύμνου «Τη Υπερμάχω», εκεί ακριβώς όπου το 626 μ.Χ. το έψαλαν οι πιστοί ως ευχαριστήριο ύμνο για τη διάσωση τής Πόλης, κατά την πολιορκία της από τους Άβαρους.

Επόμενοι σταθμοί ο Βυζαντινός Ιππόδρομος, το Μπλε Τζαμί και το Υδραγωγείο τού Ιουστινιανού. Αυτό το εντυπωσιακό έργο και εξαίρετο δείγμα βυζαντινής μηχανικής, για το οποίο δεν χωρά ανθρώπινος νους ότι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια τής γης.

Ασφαλώς η μεγαλύτερη στάση – ξενάγηση ήταν στην Αγία Σοφία. Επιβλητική σε μέγεθος στέκει στους αιώνες πλάι στον Βόσπορο ως φάρος τού Χριστιανισμού και τού Ελληνισμού. Το δέος κατά την είσοδο μεγάλο. Επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Το συναίσθημα τής συγκίνησης που διακατείχε τους Έλληνες επισκέπτες, μεταξύ αυτών και την αποστολή τού Αρσακείου Πατρών, το συμπλήρωνε αυτό τής υπερηφάνειας. Τής υπερηφάνειας ως Ελλήνων αλλά και ως Ορθοδόξων Χριστιανών, που διαπιστώνουμε ότι θαυμάζουν οι πάντες κάτι δικό μας! Η ξενάγηση στην Αγια – Σοφιά άφησε σε όλους άριστες εντυπώσεις και συγκινήσεις.

Τελευταία επίσκεψη τής δεύτερης ημέρας στην Πόλη ήταν το περίφημο Τοπ Καπί, ένα σύμπλεγμα οθωμανικών παλατιών πίσω ακριβώς από την Αγία Σοφία, το οποίο οι Σουλτάνοι χρησιμοποιούσαν ως κύρια κατοικία για 400 χρόνια.

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου η αποστολή επισκέφθηκε το Μοναστήρι τής Μπαλουκλιώτισσας που είναι αφιερωμένο  στην Παναγία Ζωοδόχου Πηγής, εκεί όπου βρίσκονται οι τάφοι των Πατριαρχών και το Αγίασμα εντός τού Ιερού Ναού. Ο επόμενος σταθμός μας υπήρξε η Μονή τής Χώρας που πλέον λειτουργεί ως Μουσείο. Εκεί υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά με σπάνιες απεικονίσεις από τη ζωή τής Παναγίας και τού Ιησού. Εντύπωση προκάλεσε σε όλους η έντονη παρουσία τουρκικών σημαιών κυρίως σε χριστιανικά μνημεία.

Το απόγευμα τής προτελευταίας ημέρας στην Πόλη το πρόγραμμα περιελάμβανε κρουαζιέρα στον Βόσπορο. Η εμπειρία ξεχωριστή και ανεπανάληπτη. Η θέα των μνημείων αλλά και τής ασιατικής πλευράς τής Πόλης με τα ανάκτορα αλλά και τα εντυπωσιακά κτήρια ήταν εκπληκτική. Την έκπληξη έκανε η Ελληνίδα ξεναγός,  η οποία κατά τη διάρκεια τής ξενάγησης αυθόρμητα τραγούδησε ελληνικά πολίτικα τραγούδια, συνοδεία μαθητών και καθηγητών, αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημα όλων.  

Την Κυριακή το πρωί ανήμερα τής Εθνικής Επετείου τής 28ης Οκτωβρίου 1940, η αποστολή επισκέφθηκε την έδρα τού Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, κατόπιν προσκλήσεως τού ιδίου από τον περασμένο Φεβρουάριο. Λόγω τού έκτακτου ταξιδιού του όμως στην Ελλάδα δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση αυτή. Αντ’ αυτού την αποστολή υπεδέχθη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου καί Περιστάσεως, υπέρτιμος καί έξαρχος Προποντίδος, κ. Ειρηναίος, ο οποίος την καλωσόρισε εκ μέρους τού Οικουμενικού Πατριάρχου στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό τού Αγίου Γεωργίου, όπου όλοι οι μαθητές έψαλαν το Κοντάκιο τού Ακαθίστου «Τη Υπερμάχω» καθώς και τη φήμη τού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Το ταξίδι τής επιστροφής είχε ήδη ξεκινήσει. Όλοι άφηναν πίσω αναμνήσεις και εντυπώσεις. Τις πατριαρχικές ευλογίες και την αύρα τού Βόσπορου. Τη μεγάλη ιστορία και την πολύβουη Πόλη. Το θαύμα τής Αγια – Σοφιάς και τις ρίζες τού σύγχρονου ελληνισμού. Την ίδια την ψυχή μας!

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.