Η νέα σχολική χρονιά 2018-19 μόλις ξεκίνησε!

Αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες όλων των Βαθμίδων σας ευχόμαστε απο καρδίαςκαλή σχολική χρονιά! Με υγεία πάνω απ’ όλα και όρεξη για μελέτη χωρίς χάσιμο χρόνου. “Δράξασθε παιδείας” μας προτρέπει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, στο Αποστολικό κείμενο που ακούστηκε χθές σε όλα τα σχολεία της πατρίδας μας κατά την τέλεση του Αγιασμού επι τη ενάρξει της νέας σχολικής χρονιάς.

Ως έναν σύντομο χαιρετισμό στους μαθητές μας θα παραθέσω την τελευταία ομιλία – χαιρετισμό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου στην αρχή της σχολικής χρονιάς 2007-2008.

Αλήθεια πόσο επίκαιρος είναι ο λόγος του 11 χρόνια μετά…

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

Αγαπητά μου παιδιά,

Ένας στοχαστής της εποχής μας θέλοντας να περιγράψει τις αντιφάσεις της εποχής μας αλλά και την ευθύνη κάθε ανθρώπου να σταθεί δημιουργικά απέναντι σε αυτές, έγραψε: « Ταξιδιώτη δεν υπάρχει δρόμος. Ο δρόμος φτιάχνεται καθώς περπατάς»
Με αυτή την προοπτική πρέπει να δείτε την προσωπική σας διαδρομή στο σχολείο.
Η μαθητεία σας σε αυτό δεν ορίζεται αλλά ούτε και περιορίζεται στην εκμάθηση μιας ορισμένης εξεταστέας ύλης την οποία πρέπει να απομνημονεύσετε για να επιτύχετε στις όποιες εξετάσεις. Αν και τα εκπαιδευτικά συστήματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να οικοδομήσουν μια εργαλειακή σχέση του μαθητή με τη γνώση, μπορείτε να αντισταθείτε.
Η αντίσταση είναι ο δικός σας δρόμος. Κρατήστε από όσα έχετε μάθει και όσα θα μάθετε όλα εκείνα που είναι απαραίτητα για να καλλιεργήσετε την αυτογνωσία, τη σοφία, την ταπεινοφροσύνη.
Δημιουργείστε τον προσωπικό σας διάλογο με τη γνώση και θα διαπιστώσετε ότι αυτή η προσπάθεια είναι μαθητεία στην αλήθεια και στην ομορφιά.
Δυστυχώς εμείς οι μεγαλύτεροι δημιουργήσαμε ένα κόσμο που κινδυνεύει περισσότερο από την απανθρωποποίηση, την ασχήμια και τη μοναξιά και λιγότερο από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Και από αυτή την άσχημη πλευρά μπορείτε να μάθετε. Μην απογοητεύεστε!
Παρά τις δυσκολίες είναι δυνατό ο δρόμος σας να είναι διαφορετικός και να είναι δείκτης που οδηγεί στη διάσωση της αξίας της ανθρώπινης ζωής, της ελευθερίας της άποψης και της σωφροσύνης. Αρκεί η πορεία σας όποια και αν είναι αυτή, να φωτίζεται από το Φως του Χριστού, καρδιά σας να πλημμυρίζει από την αγάπη Του, η ζωή σας να ριζώνει στην Εκκλησία Του”.

Καλή και ευλογημένη χρονιά,
Με Πατρικές Ευχές
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

+ ο Αθηνών ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

This entry was posted in Ενωτική Κίνηση Πάτρας. Bookmark the permalink.