«Παιδίον εγενήθη ημίν» (Ησ. Θ΄,6)

Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και μετά την εξαιρετική επιτυχία τωναντιστοίχων εκδηλώσεων των περασμένων ετών, τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών διοργανώνουν και εφέτος ανοικτή μεγάλη Συναυλία στον Ιερό Ναό τού Αγίου Ανδρέου Πατρών. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον νέο Ναό τού Πολιούχου, την ερχόμενη Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 8 μ.μ., παρουσία τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και θα ομιλήσει επικαίρως. Θέμα τής εκδήλωσης είναι «Παιδίον εγενήθη ημίν» (Ησ. Θ΄,6).

Στη συναυλία συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων των Αρσακείων Σχολείων (Νηπιαγωγείου – Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου), που θα ψάλουνεπίκαιρους βυζαντινούς ύμνους και θα τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα. Τα μέλη θα διανθίζονται με απαγγελίες περικοπών και απόδοση επίκαιρων σκέψεων, σχετικών με το πνεύμα τής Εορτής.

Την επιμέλεια τής εκδηλώσεως (διδασκαλία των ύμνων, των ασμάτων και διεύθυνση τής Χορωδίας) έχουν ο Θεολόγος M.A.Th.–Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Σπύρος Ν. Σκιαδαρέσης και οι Καθηγήτριες Μουσικής κ. Πέπη Σουβαλιώτη και κ. Χαρίκλεια Λυμπεροπούλου. Τον σχεδιασμό των εντύπων έχει η Καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Κανέλλα Στασινοπούλου, ενώ την επιμέλεια τής πρόσκλησης η Γραμματέας τού Αρσακείου Γυμνασίου κ. Αμαλία Φαϊλάδη.

  • Στο Πρώτο Μέρος τής συναυλίας η Χορωδία υπό τη διεύθυνση τής κ. Πέπης Σουβαλιώτη θα αποδώσει γνωστά δυτικότροπα ελληνικά και ξένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όπως «ο μικρός τυμπανιστής», «ω έλατο», «χιόνια στο καμπαναριό», «στη γωνιά μας κόκκινο» κ.λπ.

Στα μεταλλόφωνα θα συνοδεύσουν οι Μ. Γκαμουζιάν και Μ. Δανελλάτου.

  • Στο Δεύτερο Μέρος τής συναυλίας η Χορωδία υπό τη διεύθυνση τού κ. Σπύρου Σκιαδαρέση θα αποδώσει βυζαντινούς ύμνους από τον επίκαιρο εορταστικό κύκλο τής Γέννησης.

Τα κείμενα θα διαβάσουν οι Χ. Παπατσώρη, Μ. Παπανικολάου, Αρ. Κουνάβη, Ευθ. Παππά, Μ. Κατσούλου, Ειρ. Αθανασοπούλου και Γ. Αναγνωστόπουλος.

Τις μονωδίες έχουν αναλάβει οι Ειρ. Παππά, Ρ. Ιβανόβα, Ε. Γεωργοπούλου, Φ. Παπαδόπουλος και Τ. Ρουμαντζάς.

Στο τέλος τού Δευτέρου Μέρους, μετά από μιαν σύντομη εισαγωγή στα κάλαντα από την Λ. Παπαζαφείρη, η Χορωδία θα αποδώσει τα γνωστά Βυζαντινά κάλαντα «Άναρχος Θεός καταβέβηκεν».

  • Στο Τρίτο και τελευταίο Μέρος η Χορωδία υπό τη διεύθυνση τής κ. Χαρίκλειας Λυμπεροπούλου θα τραγουδήσει ξενικές χριστουγεννιάτικες μελωδίες, εκ των οποίων ορισμένες έχουν αποδοθεί και στα ελληνικά, όπως «Άγια Νύχτα», «τρίγωνα κάλαντα», «οι ποιμένες γονατίζουν» κ.λπ., καθώς και τα παραδοσιακά κάλαντα τής Πελοποννήσου.

Μονωδίες από Ρ. Ιβανόβα, Α. Παπαθεοδώρου και Δ. Πυλαρινού.

Στο πιάνο: Μ.Ρ. Αβαγκιάν.

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.