Δημοτικό Θέατρο “ΑΠΟΛΛΩΝ”

Χθες στην πόλη μας βρισκόταν η Υπουργός Πολιτισμού. Με χαρά διάβασα στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δηλώσεις της,  ότι εντός 2 μηνών θα έχει υπογραφεί η σύμβαση για την αποκατάσταση του ιστορικού δημοτικού θεάτρου “ΑΠΟΛΛΩΝ” της πόλης μας. Είναι μια κατά κάποιο τρόπο απάντηση στην προ ημερών σχετική ερώτησή μου προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη. Την παραθέτω αυτούσια:

Πάτρα 13 Φεβρουαρίου 2020

Αξιότιμο Πρόεδρο

Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Δ.Ε.

κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο.

Κοινοποίηση:

  1. 1. Περιφερειάρχη Π.Δ.Ε.
  2. 2. Αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη

Κύριε Πρόεδρε,

Στην πόλη μας έχουμε την τύχη να «απολαμβάνουμε» και να καυχόμαστε συνάμα, την παρουσία πολλών ιστορικών αρχαίων, βυζαντινών και γενικότερα πολιτιστικών μνημείων, από τα Ρωμαϊκά χρόνια έως την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Μεταξύ αυτών είναι και το Δημοτικό Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ».

Το θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Πατρών, στη βορειοανατολική πλευρά της Πλατείας Γεωργίου του Α΄ και κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, τα οποία φυλάσσονται ακόμα σήμερα στην δημοτική βιβλιοθήκη Πατρών.

Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης της Πάτρας. Το θέατρο αποτελεί την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) από την ίδρυση του δεύτερου κατά το 1988. Η χωρητικότητα του θεάτρου ανέρχεται σε 238 άτομα.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα ακριβότερα και πολυτελή της εποχής, πέτρα Τεργέστης, κάγκελα από την Αγγλία, αγάλματα από την Βιέννη, μάρμαρα από το Λιβόρνο, πέτρα από τον Αστακό και διάφορα άλλα από την υπόλοιπη επικράτεια της Ελλάδας.

Το εσωτερικό του περιλαμβάνει την πλατεία με 108 θέσεις και 30 θεωρεία σε δύο ορόφους. Η σκηνή του είναι 13,5 μέτρα πλάτος και 7,5 μέτρα βάθος. Το θέατρο Απόλλων είναι σήμερα ένα από τα 3 μόνο νεοκλασικά θέατρα που διασώζονται ανά την Ελλάδα (τα άλλα δύο είναι το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης που ανεγέρθη το 1910 και το Θέατρο Απόλλων της Σύρου στην Ερμούπολη με έτος ανέγερσης το 1864). Σήμερα, στο Θέατρο Απόλλων της Πάτρας ανεβαίνουν τακτικά παραστάσεις από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας.

Η σύντομη παραπάνω ιστορική διαδρομή για την ιστορία και την κατασκευή του θεάτρου και μόνο, καθιστά επιβεβλημένη την ιδιαίτερη προσοχή των αρμοδίων Αρχών ως προς την διατήρηση, την συντήρηση και την εν γένει προβολή αυτού του σπουδαίου αξιοθέατου της πόλης μας, όπως αντίστοιχα συμβαίνει στο ομώνυμο θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» της Ερμούπολης Σύρου. Ως εκ τούτου:

Δια της παρούσης καταθέτω την παρακάτω ερώτηση στο αξιότιμο Προεδρείο με κοινοποίηση στον κ. Περιφερειάρχη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, αναμένοντας την σχετική ενημέρωση:

Υπάρχει πρόβλεψη ένταξης (για την πλήρη συντήρηση, επισκευή και όποιων άλλων εργασιών χρειάζονται) του Δημοτικού Θεάτρου «ΑΠΟΛΛΩΝ», σε κάποιο χρημοτοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ κ.λπ.), ή εάν έχουν γίνει ήδη αντίστοιχες ενέργειες, σε ποιο στάδιο βρίσκονται και ποιος ο χρονικός ορίζοντας αποκατάστασης του μνημείου;

Με τιμή

Σπύρος Ν. Σκιαδαρέσης

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας

Οψόμεθα!!



This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.