“Αρχαιολογικός Χώρος Βούντενης”. 5 χρόνια μετά…

Φίλες και φίλοι,

Τον μακρινό Απρίλιο του 2015, συγκεκριμένα στις 7 του μήνα, (στο τέλος παρατίθενται σχετικά link) δημοσίευσα στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ανοικτή επιστολή μου προς την κατασκευάστρια εταιρεία  “ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ”, αλλά και προς κάθε αρμόδιο, εκφράζοντας την απορία μου για τις πρόσφατα τότε τοποθετημένες πινακίδες στα τούνελ της Περιμετρικής Πατρών όπου υπήρχαν διάφορες ονομασίες αυτών. Σε μία εξ αυτών υπήρχε η εξής ονομασία: “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ”. Ανέφερα σχετικά:

“... Αλήθεια υπάρχει στην περίχωρα τής Πάτρας συνοικία με την ονομασία «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ»; Στο σημείο εκείνο υπάρχει ο υπέροχος αρχαιολογικός χώρος τής περιοχής τής Βούντενης. Η Βούντενη είναι ορεινός οικισμός του Δήμου Πατρέων. Επίσημη ονομασία του είναι Σκιόεσσα από το 1955, η οποία όμως δεν έχει επικρατήσει.” Μάλιστα στη συνέχεια της επιστολής μου προτείνω τα παρακάτω:

Μήπως θα έπρεπε οι ιθύνοντες τής κατασκευάστριας εταιρείας τής Περιμετρικής Πατρών να προσέξουν το συγκεκριμένο θέμα το οποίο είναι ιστορικής σημασίας για την περιοχή; Υπήρξε κάποια συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία τής Πάτρας; Μήπως θα έπρεπε η πινακίδα «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ» να αντικατασταθεί με: «ΒΟΥΝΤΕΝΗ»;“, συνεχίζοντας στην αναφορά μου:

Ασφαλώς και το παραπάνω θέμα για ορισμένους δεν είναι υψίστης σημασίας. Αντιλαμβάνομαι ότι εάν είναι να συγκρίνουμε μεταξύ ενός θέματος ασφαλείας διέλευσης των οχημάτων, με την ονομασία ενός τούνελ, οι περισσότεροι θα συγκλίνουν με το πρώτο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ιστορία τού τόπου μας και που θέλουμε να την αναδείξουμε και να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές, τα παραμελούμε ή ακόμα χειρότερα τα αγνοούμε”.

Με χαρά διαπίστωσα προσφάτως την διόρθωση της συγκεκριμένης αστοχίας θα έλεγα της κατασκευάστριας εταιρείας, αλλάζοντας την παλαιά πινακίδα “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ”, τοποθετώντας νέα με την εξής σαφώς πιο αντιπροσωπευτική και διευκρινιστική του χώρου και της περιοχής: “ΑΡΧ. ΧΩΡΟΣ ΒΟΥΝΤΕΝΗΣ“.

Έστω και πέντε χρόνια αργότερα αποκαταστάθηκε η αλήθεια. Μια “αλήθεια” η οποία είναι η ιστορία του τόπου μας και την οποία δεν πρέπει να λησμονούν οι παλαιοί αλλά έστω και με μια πινακίδα να παρακινούνται οι νεότεροι ακόμα και οι διερχόμενοι αναζητώντας και μαθαίνοντας την ιστορία του κάθε τόπου.

Η χαρά μας μεγάλη!

Σπύρος Ν. Σκιαδαρέσης

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας Π.Δ.Ε.

*http://www.spyrosskiadaresis.gr/2015/04/06/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%ac%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ae/

*https://www.thebest.gr/article/325466-



This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.