Επερώτηση στο Π.Σ. της Π.Δ.Ε. για την ύδρευση στον πρ. Δήμο Λαρισσού

Προς

Την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Δ.Ε.

Κα Μαρία Μπίλια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας

κ. Χαράλαμπο Μπονάνο

ΕΝΤΑΥΘΑ

Πάτρα 2 Φεβρουαρίου 2022

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,

Προσφάτως επισκέφθηκα την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας του ομώνυμου Δήμου και συγκεκριμένα τα χωριά Ριόλο, Πέττα, Μιχόι κ.λπ., της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Π.Δ.Ε.

Από τις συζητήσεις με τους κατοίκους, αλλά και τους εκπροσώπους αυτών, (μεταξύ των ποικίλων καθημερινών προβλημάτων τα οποία άλλα επιλύονται άμεσα ή σε μεταγενέστερο χρόνο από τον αντίστοιχο Δήμο), ανέκυψε «εν ενί στόματι» από το σύνολο των κατοίκων των τριών προαναφερθεισών χωρίων, ότι το μέγιστο και χρόνιο πρόβλημα τους, είναι η άρδευση και πρωτίστως η ύδρευση αυτών.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν θα διαπιστώσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα – πρόβλημα είναι στην επικαιρότητα από όλες τις Αρχές (Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού, Βουλευτές), από την δεκαετία του 60΄ έως και σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν ερωτήσεις σε Κυβερνητικό επίπεδο, υποσχέσεις επί υποσχέσεων, αλλά λύση ΚΑΜΙΑ! Αναφέρω ενδεικτικά το  αίτημα του τότε Καποδιστριακού Δήμου Λαρίσου, για την «υδροδότηση του Δήμου Λαρίσσου και των γειτονικών Δήμων ή Δημοτικών Διαμερισμάτων».

Ο παραπάνω Δήμος εκπόνησε συγκεκριμένη Μελέτη σε όλα της τα στάδια και ολοκληρώθηκε. Με την υπ. Αρ. 100405/23-10-2005 Κ.Υ.Α. εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου.

Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι μια μικρή επικαιροποίηση της μελέτης και η κατασκευή του Δικτύου ύδρευσης με το διυλιστήριο στο Μιχόι  για όλη την Δημοτική ενότητα Λαρίσσου όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί καθώς δεν προβλέπεται να υδροδοτηθεί από άλλο δίκτυο όπως ο υπόλοιπος Δήμος. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περί τα 14 εκ. ευρώ θα κοστίσει όμως πολύ λιγότερο λόγω των συνηθισμένων εκπτώσεων

Αυτή την στιγμή υδροδοτείται όλη η Δημοτική ενότητα  από γεωτρήσεις αμφιβόλου καταλληλότητος για πόσιμο νερό που είναι ενεργοβόρες άρα κοστοβόρες και ανεπαρκείς. Η επιβάρυνση που επιφέρουν στο περιβάλλον  είναι τρομακτική, καθώς κατεβάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα καθιστώντας την Δημοτική ενότητα Λαρίσσου την πιο επιβαρυμένη περιοχή όπως φαίνεται στους χάρτες του Σχεδίου Διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος της Βόρειας Πελοποννήσου.

Κατόπιν των παραπάνω διαπιστώσεων, ερωτάσθε στο πλαίσιο του Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Δ.Ε.:

Α)  Αυτήν την στιγμή μετά τις άκαρπες προσπάθεις 10 ετών  από πλευράς Δήμου Δυτικης Αχαίας αρχές του 2022, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ενέργειες του αρμόδιου Υπουργείου μέσω των σχεδίων διαχείρησης των λεκανών απορροής και ποταμών  και των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσω των χρηματοδοτικών εργαλίων για το συγκεκριμένο έργο;

Β) Υπάρχει οριστικό χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης και ολοκλήρωσής του;

Με τιμή

ΣΠΥΡΟΣ Ν. ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας

«ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ»

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.