Εισήγηση Σπύρου Σκιαδαρέση για την αξιοποίηση του πρ. 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πάτρας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΤΗΣ Π.Δ.Ε.

ΣΤΗΝ 2η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Π.Δ.Ε.

1/2/2023

κα Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχα, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Προ ημερών διαβάσαμε στον τοπικό τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο), ότι το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο 409, στην Πάτρα, βρίσκεται σε λίστα για μακροχρόνια μίσθωση 50ετών σε ιδιώτες.

Ο Σύλλογος υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Νομού Αχαΐας με email του προς όλους εμάς, από 14η Ιανουαρίου 2023 μας ενημέρωνε για το ζήτημα και παράλληλα είχε και προσωπική επικοινωνία με Φορείς της πόλης και του νομού. Μεταξύ αυτών και ο ομιλών. Μετά την ενημέρωση που είχα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κόγκα, κατέθεσα την αμέσως επόμενη ημέρα 20 Ιανουαρίου σχετική επερώτηση στο Σώμα. Αφουγκραζόμενος όμως την αγωνία και αρκετών άλλων συναδέλφων της Παράταξης μας αλλά και δύο ακόμα του Σώματος αυτές του κ. Σπηλιόπουλου και του κ. Χατζηλάμπρου, ζητήσαμε υπογράφοντες όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των προαναφερθέντων Παρατάξεων, η Επερώτησή μου να έρθει στο παρόν Συμβούλιο ως θέμα προ Ημερησίας Διάταξης. Ένα  θέμα το οποίο απασχολεί όχι μόνο την πόλη των Πατρών αλλά και την ευρύτερη περιοχή, για να μην πω ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. Με χαρά διαπιστώνω ότι παρόντες στην συνεδρίαση είναι και μέλη του Συλλόγου των Υπαλλήλων του ΥΕΘΑ/ΓΕΣ αλλά και του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πατρών.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, είναι κληροδότημα του αειμνήστου μεγάλου ευεργέτου των Πατρών Βασιλείου Μαραγκόπουλου, κτήριο το οποίο αποπεράτωσε ιδίοις χρήμασι και διέθεσε στο Ελληνικό Δημόσιο με τον όρο: να λειτουργεί ως Υγειονομική Μονάδα, η οποία θα εξυπηρετεί και τον Στρατό. Σε περίπτωση μάλιστα μη τήρησης του όρου αυτού, οι νόμιμοι κληρονόμοι να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το κληροδότημα.

Είναι πλέον ευρέως γνωστό  από τον τοπικό τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο), ότι το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 409, στην Πάτρα, βρίσκεται σε λίστα για μακροχρόνια μίσθωση 50ετών σε ιδιώτες. Το μίσθωμα μάλιστα ορίζεται στις 18.000 ευρώ και σύμφωνα με τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού, οι οποίοι έχουν ήδη οριστικοποιηθεί, προβλέπουν την μίσθωση του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου για χρονικό διάστημα 50 ετών με δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για άλλα 20 χρόνια.

Σε συνάντησή μου με το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Υ.Ε.Θ.Α./ Γ.Ε.Σ. Ν. Αχαΐας, τα Μέλη αυτού, μού παρουσίασαν την κατάσταση και τις αντιπροτάσεις τους για την χρήση του πρώην 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της πόλης. προτάσεις οι οποίες δεν είναι βεβαίως τωρινές, αλλά από την πρώτη στιγμή που το εν λόγω Νοσοκομείο έπαυσε να λειτουργεί, το 2017.

Προτάσεις για την αξιοποίηση του κτηρίου προς το δημόσιο συμφέρον και πρωτίστως των κατοίκων του Νομού, υπάρχουν και μάλιστα αρκετές και εξ όσων γνωρίζω έχουν ήδη κατατεθεί στο Προεδρείο και κοινοποιηθεί τοις πάσι.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Το θέμα αυτό είναι υψίστης σημασίας όπως προ είπα για την περιοχή μας. Σε μια εποχή που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ΔΥΣΤΥΧΩΣ φυτοζωεί, η αξιοποίηση των δημοσίων κτηρίων από το ίδιο το δημόσιο προς όφελος του πολίτη είναι επιβεβλημένη! Με χαρά διάβασα προ ημερών τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Μπονάνο να είναι και ο ίδιος σύμφωνος προς την αξιοποίηση του κτηρίου με δημόσιο χαρακτήρα, προτείνοντας μάλιστα μέσα στα 5000 τ.μ. του κτηρίου μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί Μονάδα Φροντίδας Ασθενών Τελικού Σταδίου.

Προτάσεις αξιοποίησης υπάρχουν κι άλλες. Ενδεικτικά και επιγραμματικά αναφέρω:

  1. 1. Δημιουργία πρότυπου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, σε συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΣΥ.
  2. 2. Μεταστέγαση της 5ης Τοπικής Ομάδας Υγείας του Δήμου Πατρέων  Άνω Πόλης, εξοικονομόντας έτσι περίπου 9000 Ευρώ μηνιαίως από τον δημόσιο κορβανά.
  3. 3. Χρήση τμήματος του κτηρίου από το γειτονικό μοναδικό στην Δυτική Ελλάδα Παιδιατρικό Νοσοκομείο «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ», και ασφαλώς συμπεραλαμβανομένης και της πρότασης του συναδέλφου Αντιπεριφερειάχη Αχαΐας κ. Μπονάνου.

Συνάδελφοι, κλείνοντας πρέπει να λάβουμε όλοι μας και πρωτίστως το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι το πρ. 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο είναι κληροδότημα  και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας, υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας της διαθήκης, τις οποίες πρέπει όλοι μας να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού για το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, προτείνω στο Σώμα, να εγκρίνει την συγκρότηση Επιτροπής με επικεφαλής τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ. Χαράλαμπο Μπονάνο, εκπροσώπους των Παρατάξεων του Π.Σ. της Π.Δ.Ε. και τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Υπαλλήλων του ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Νομού Αχαΐας, να επισκεφθεί τον αρμόδιο Υπουργό ΥΕΘΑ κ. Χαρδαλιά, να επιδώσει την απόφαση του παρόντος Συμβουλίου και να παραθέσει δια ζώσης τα αιτήματα και τις προτάσεις που θα συζητηθούν στο Σώμα.


This entry was posted in Δελτία Τύπου, Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.