Θεματικό Συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ. στη Πάτρα: Ακόμα μια προεκλογική φιέστα της Ν.Δ.

Πάτρα 24 Μαΐου 2024

                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον απόηχο του διήμερου θεματικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) με τίτλο «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις- Θεσμική Θωράκιση, Αγροτική Ανάπτυξη» που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα, η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα», εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Παρά το γεγονός ότι η θεματολογία του συνεδρίου ήταν εξαιρετικά σοβαρή, καθώς τόσο η θεσμική θωράκιση των περιφερειών που αφορά όχι μόνο την επιβίωση του θεσμού, αλλά και την εξέλιξή του, όσο και η αγροτική ανάπτυξη που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ελληνική οικονομία, η παρουσία των Υπουργών αποδείχτηκε προεκλογική φιέστα της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των Ευρωεκλογών. Κι αυτό, γιατί καμία σημαντική εξαγγελία επί της ουσίας δεν έγινε από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι αρκέστηκαν να επαναλάβουν όλα όσα ήδη γνωρίζουμε. Σχεδόν 14 χρόνια από τη δημιουργία των αιρετών Περιφερειών και δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι Περιφέρειες παραμένουν ανοχύρωτες θεσμικά και οικονομικά, ενώ ο σχεδιασμός του νέου ενιαίου κώδικα της Αυτοδιοίκησης που ανακοίνωσε για ακόμη μία φορά η Υπουργός Εσωτερικών καθυστερεί σημαντικά, καθώς φαίνεται πως «σκοντάφτει» σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση περιφρονεί την αυτοδιοίκηση, επιτρέποντας τη διαιώνιση των προβλημάτων  που ‘απειλούν’ τον θεσμό, επιβραβεύει τους αρεστούς και υιοθετεί οριζόντιες πολιτικές που αγνοούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Την ίδια ώρα κι ενώ οι προκλήσεις είναι τεράστιες, αφήνει τις Περιφέρειες «ξυπόλυτες»… στ’ αγκάθια, με περικοπές ακόμη και των θεσμοθετημένων πόρων τους, αλλά και αποψίλωση των υπηρεσιών τους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Η παράταξή μας ταυτίζεται απόλυτα με τον Δημοκρατικό και Συμμετοχικό ρόλο των περιφερειών που θα λειτουργούν με Διαφάνεια και τον Πολίτη στο επίκεντρο.

Που θα απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του κάθε τόπου, δεν θα τις καπελώνουν και δεν θα τις καταπνίγουν.

Για εμάς η αυτοδιοίκηση είναι πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης και όχι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης. 

Θέλουμε αυτοδύναμες περιφέρειες, που δεν θα εξαρτώνται πελατειακά από το κεντρικό κράτος: Με πρόβλεψη ιδίων πόρων, χρηστή διαχείριση και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.

Όσον αφορά στην Αγροτική Ανάπτυξη, ο κ. Αυγενάκης παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση υπό την απειλή προστίμου αναγκάστηκε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατάρτιση των Σχεδίων Βόσκησης, ενώ δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη για το μείζον θέμα της εποπτείας του ΟΠΕΚΕΠΕ που αποτελεί περίτρανη απόδειξη κυβερνητικής αποτυχίας, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οργανισμός που μοιράζει ενισχύσεις και επιδοτήσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία. Την ίδια ώρα, ο Υπουργός, αγνοώντας επιδεικτικά τα αιτήματα συνάντησης με αγροτικούς συλλόγους, επέλεξε την ‘ασφάλεια’ του συνεδρίου, χωρίς όμως να δώσει καμία απάντηση για τον «κουτσουρεμένο» προϋπολογισμό των σχεδίων βελτίωσης του ΠΑΑ, γιατί την τραγική καθυστέρηση των Ενιαίων Ενισχύσεων (δηλώσεις επιδοτήσεων αγροτών), όπως και για τον επαπειλούμενο σχεδιασμό επαναφοράς των υπαλλήλων των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών στο Υπουργείο. Παράλληλα, δεν έκανε καμία αναφορά στις αστοχίες με την επιστροφή του φόρου πετρελαίου, στην υποστελέχωση του ΕΛΓΑ, αλλά και στις αποζημιώσεις που είναι στον αέρα. 

Κοινώς ήλθαν, είδαν και απήλθαν, δίνοντας την εντύπωση πως απευθύνονταν σε κομματικό κι όχι αυτοδιοικητικό ακροατήριο».

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.