“ΝΕΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ”: Καμία αλλαγή του Δικαστικού χάρτη στην Δυτική Ελλάδα

Πάτρα 22 Ιανουαρίου 2024

                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την πρόθεσή της να υπερασπιστεί το «κράτος δικαίου» και να βρεθεί στην «πρώτη γραμμή» της «μάχης» ώστε να μην προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο τροποποίησης του δικαστικού χάρτη που θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις δικαστικές δομές της Δυτικής Ελλάδος με αλυσιδωτές συνέπειες στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, διεμήνυσε στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφερειακή Παράταξη «ΝΕΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – Ενωμένοι μπορούμε».

Ο κ. Σκιαδαρέσης αφού υπενθύμισε πως η παράταξη κατέθεσε από τις 8 Ιανουαρίου σχετική επερώτηση προκαλώντας τη συζήτηση του σοβαρού αυτού θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έδωσε το λόγο στον εισηγητή εκ μέρους της «Νέας Δυτικής Ελλάδος», Φάνη Αδαμόπουλο, ο οποίος κατήγγειλε πως η κυβέρνηση προκάλεσε αναίτια αναταραχή στο χώρο της Δικαιοσύνης, προτείνοντας την κατάργηση 5 Εφετείων και 11 Πρωτοδικείων, με αποτέλεσμα να προοιωνίζονται επώδυνες και ατεκμηρίωτες επεμβάσεις στον δικαστικό χάρτη της χώρας.

«Η Περιφέρειά μας πλήττεται καίρια από μια τέτοια μεταρρύθμιση, αφού κινδυνεύουν να καταργηθούν τόσο το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, όσο και μια σειρά Πρωτοδικείων (Αγρινίου, Αιγίου, Καλαβρύτων, Αμαλιάδας), αλλά και πλήθος Ειρηνοδικείων (Βάλτου, Ναυπάκτου, Ακράτας, Δύμης, Αρήνης, Γαστούνης, Ολυμπίων, κλπ.). Η Παράταξή μας συντάσσεται με τις τοπικές κοινωνίες και το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για ακώλυτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, χωρίς να απαιτούνται εμπόδια και τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις. Εκφράζουμε την κατηγορηματική και κάθετη αντίθεσή μας στην κατάργηση των υφιστάμενων Δικαστηρίων της Περιφέρειάς μας και δηλώνουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επέλθει καμία έκπτωση σε ένα τόσο σοβαρότατο ζήτημα. Όταν τίθενται στο ζυγό από τη μια τα πρόσκαιρα και ελαχιστότατα οικονομικά πλεονάσματα και από την άλλη η πρόσβαση όλων των πολιτών στο φυσικό τους δικαστή, τότε η πλάστιγγα θα πρέπει να γέρνει αυτονόητα υπέρ της δεύτερης. Η εφαρμογή ενός «Δικαστικού Καλλικράτη» δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα πρόβλημα απονομής της δικαιοσύνης ή ταχείας εκδίκασης των υποθέσεων, αντίθετα θα οδηγήσει σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες και θα απαλλοτριώσει ουσιώδη συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών».

Η Περιφερειακή Παράταξη «ΝΕΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – Ενωμένοι μπορούμε» κάλεσε την περιφερειακή Αρχή να αναλάβει άμεσα κοινωνικές πρωτοβουλίες και να μην αρκεστεί σ’ ένα ψήφισμα, ενώ ο κ. Αδαμόπουλος πρότεινε να παραμείνουν όλα τα Πρωτοδικεία ως έχουν, χωρίς να αποκαλούνται περιφερειακά, από τα Ειρηνοδικεία που θα καταργηθούν να παραμείνουν και να λειτουργήσουν ως περιφερειακά Πρωτοδικεία όσα λειτουργούν σε περιοχές εκτός έδρας Πρωτοδικείου.

ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Σπύρος Σκιαδαρέσης λίγο πριν την εισήγηση ζήτησε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Τσούκαλη, ο οποίος εκτός των άλλων, είχε υπηρετήσει και την αυτοδιοίκηση, ως νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας επί επτά χρόνια, αλλά και ως υποψήφιος Νομάρχης. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και το Σώμα τίμησε τη μνήμη του Νίκου Τσούκαλη.

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.