«ΝΕΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»: Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε. Πόσο έτοιμοι είμαστε;

Πάτρα 1 Μαΐου 2024

                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, σήμερα 1η Μαΐου και έως τη λήξη της, 31 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Παράταξη «ΝΕΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – Ενωμένοι μπορούμε», επισημαίνει:

«Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, χωρίς πολλές φορές η έκταση και η έντασή τους να είναι προβλέψιμα. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ρόλο παρατηρητή, εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στο Θεό και στην τύχη. Άλλωστε, όπως έχει ειπωθεί , δεν υπάρχουν «φυσικές καταστροφές».

Γιατί μπορεί οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι σεισμοί, οι ανεμοστρόβιλοι, κ.α. να είναι φαινόμενα της φύσης, όμως ο βαθμός που θα επηρεάσουν τη ζωή μας και οι συνέπειές τους εξαρτώνται από τον άνθρωπο. Γιατί μπορεί το κλίμα να έχει αλλάξει, απειλώντας τις πτυχές της ζωής μας, ωστόσο υπάρχουν λύσεις.

Σε πολιτικό, αυτοδιοικητικό και κοινωνικό επίπεδο. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αφορά πρωτίστως το κρατικό μοντέλο και τον βαθμό ετοιμότητας και αντοχής των υποδομών, την αυτοδιοικητική λειτουργία και τα μέτρα που οφείλουμε να λάβουμε, καθώς και την κοινωνική οργάνωση.

Επειδή πρόσφατα ζήσαμε στη Θεσσαλία την μηδενική οργάνωση, την ολιγωρία, την προχειρότητα και εν τέλει την αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους και της περιφερειακής αρχής, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, υπενθυμίζοντας ότι η αύξηση της συχνότητας των ακραίων κλιματικών δεδομένων και των κινδύνων που ελλοχεύουν δεν είναι άλλοθι. Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί πλέον να χαρακτηρίζεται ως ένα περιβαλλοντικό ή αναπτυξιακό ζήτημα, καθώς η σημαντικότερη απόρροιά της είναι ότι θέτει σε κίνδυνο την προστασία και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Γι’ αυτό καλούμε τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προετοιμαστούν και να θωρακίσουν την περιοχή μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Πριν είναι αργά…».

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.