“Στα Βήματα του Πρωτοκλήτου”

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τα βήματα τού Αποστόλου Ανδρέου «έφθασαν»στο προαύλιο τού μεγαλοπρεπούς ναού του, υπό τους ήχους και τους σκοπούς τής ελληνορθόδοξης παράδοσης! Πλήθος Πατρινών κατέκλυσαν τον ιερό αυτό χώρο, το βράδυ τής Τετάρτης 19 Σεπτεμβρίου 2018, για να παρακολουθήσουν την 3η παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση, που σχεδίασαν με την ευλογία τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και εν όψει τής 54ης επετείου τής Επανακομιδής τής Τιμίας Κάρας τού Πρωτοκλήτου, από κοινού ο Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου Πατρών και ο Σύλλογος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών τού Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Προηγήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον προϊστάμενο τού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου, Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σκιαδαρέση, τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα και τον Πρόεδρο τού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών τού Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιο Κοτρώτσο.

Στο καλλιτεχνικό μέρος συμμετείχαν:

– Η Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση τού Λαμπαδαρίου τού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών – Θεολόγου κ. Σπύρου Σκιαδαρέση, που απέδωσε ύμνους τής εορτής τής Επανακομιδής τής Αγίας Κάρας.

– Οι κορυφαίοι ερμηνευτές τού δημοτικού τραγουδιού Τασία Βέρρα και Παναγιώτης Λάλεζας, μαζί με τους Ξένια Βέρρα, Στέφανο Μικρώνη και Σοφία Δουκλιά, που «μάγεψαν» με τα τραγούδια τους το κοινό!

– Οι μουσικοί Πάνος Κοτρώτσος (κλαρίνο), Ανδρέας Νιάρχος (φλογέρα – κρουστά), Σπήλιος Πλώτας (κλαρίνο), Πένη Γεωργοπούλου (σαντούρι), Άγγελος Βέρρας (βιολί), Γιάννης Κοτρώτσος (κιθάρα) και Νάσος Βαϊσίδης (κρουστά).

– Επίσης το μουσικό σχήμα «Άρτυμα» και η Φοιτητική ομάδα παραδοσιακού τραγουδιού.

– Στην εκπληκτική απόδοση των χορών έλαβαν μέρος περί τους 100 χορευτές και χορεύτριες – μέλη τού Συλλόγου (εργαζόμενοι τού Πανεπιστημίου Πατρών, παιδιά εργαζομένων, φοιτητές, φοιτήτριες και φίλοι), υπό την καθοδήγηση τού κ. Γρηγόρη Μικρώνη, που ανήκει στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό Φυσικής Αγωγής στο Γυμναστήριο τού Πανεπιστημίου Πατρών και είχε και την γενική καλλιτεχνική επιμέλεια τής εκδήλωσης.

– Τον συντονισμό και τις αφηγήσεις είχε η Πρόεδρος τού Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας κ. Έφη Αναλυτή.

– Υποστηρικτές ήταν οι χορηγοί Αντώνιος Χόρμπας – σκαλωσιές και το ξενοδοχείο Patras Palace.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν και φέτος σχεδιασμένο ώστε να περιλαμβάνει μέσα από αφηγήσεις – ύμνους τής Εκκλησίας μας και την Μουσική Παράδοση τού Ελληνισμού, αντιπροσωπευτικές περιοχές από την Αποστολική διαδρομή τού Αγίου Ανδρέα, με ιδιαίτερους σταθμούς την Κρήτη, την Κύπρο, την Θράκη, το Αιγαίο, την Μικρά Ασία και την Πόλη, με κατάληξη τον Μοριά και τον τόπο τού μαρτυρίου του, την Πάτρα. Σημειώνεται ότι η προσέλευση τού κοινού ήταν εντυπωσιακή, αφού ξεπέρασε τα 2.000 άτομα!

Την εκδήλωση επισφράγισε με τον πατρικό λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη θερμά όλους τους συντελεστές για το άρτιο αποτέλεσμα που παρουσίασαν, επήνεσε το πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε τον χώρο και παίρνοντας αφορμή από συγκεκριμένα τραγούδια που ακούστηκαν αυτήν την βραδιά αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία τής ελληνικής παραδόσεως που πάντοτε συγκινεί τις γνήσιες ελληνικές ψυχές, ενώ τόνισε την καθιέρωση τής εκδήλωσης κάθε χρόνο, η οποία εκπέμπει λαμπρά μηνύματα Ελληνικής Παράδοσης και Ορθοδοξίας.

This entry was posted in Ενωτική Κίνηση Πάτρας. Bookmark the permalink.