“Απόψε, σήμερα και χθες…”

3 Μαΐου 2011. Ο ελληνικός Κινηματογράφος έχασε έναν μεγάλο εκπρόσωπό του. Ο Θανάσης Βέγγος ή καλύτερα ο γνωστός σε όλους, μικρούς και μεγάλους, ΘΟΥ-ΒΟΥ, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Σε ηλικία 84 ετών «αναχώρησε» για την άλλη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια ζωή γεμάτη γέλιο, χαρά και πολύ… τρέξιμο!

Η παρακαταθήκη του μεγάλη και ίσως ανεπανάληπτη! Γενιές και γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν, μεγαλώνουν και θα μεγαλώνουν βλέποντας τις πραγματικά αληθινές ταινίες γέλιου που έπαιξε!

Ο Θανάσης Βέγγος «άγγιξε» τις καρδιές αλλά και έκανε τα χείλη πολλών να γελάσουν. Όσες φορές και να δεις τις ταινίες του – και βέβαια όλες τις ταινίες του παλιού καλού ελληνικού Κινηματογράφου – θα καθίσεις να τις απολαύσεις σα να τις βλέπεις για πρώτη φορά.

Κριτικοί του Κινηματογράφου κατά καιρούς μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον Θανάση Βέγγο. Ήταν απρόβλεπτος στα γυρίσματα των ταινιών. Πολλές φορές αυτοσχεδίαζε, αναγκάζοντας τους σκηνοθέτες του να μην «κόβουν» την σκηνή που ήταν βέβαια εκτός σεναρίου. Οι περισσότερες σκηνές οι οποίες ήταν τολμηρές τις έπαιζε μόνος, χωρίς κασκαντέρ.

Οι ταινίες του πολλές. Δεν τολμάς να τις απαριθμήσεις μήπως και ξεχάσεις καμία και αδικήσεις κάποια. Έπαιξε στον Κινηματογράφο και το Θέατρο. Το βιογραφικό του πλούσιο.

Ατάκες του πολλές οι οποίες έχουν γράψει ιστορία. Προσφιλή του έκφραση; «Καλέ μου άνθρωπε!!!»

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ο «καλός μας άνθρωπος», όλων των Ελλήνων!

Παραφράζοντας λίγο ένα «παιδικό του ποίημα» όπως χαρακτηριστικά είχε πει στην ταινία του: «Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο» κλείνουμε την ταπεινή μας αναφορά στον μεγάλο Θανάση Βέγγο:

«Απόψε, σήμερα, χθες και για πάντα,

όλες οι καρδιές μας θα ‘ναι ανοικτές

και συ Θανάση Βέγγο θα ‘σαι μέσα σ’ αυτές!»

Σ’ ευχαριστούμε για ό,τι μας προσέφερες από τη καρδιά μας!

Στο καλό «καλέ μας άνθρωπε»!

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.