Θυρανοίξια βυζαντινού Ναού Αγίου Δημητρίου Μπάδα Αχαΐας

Με πάσα λαμπρότητα τελέσθηκαν υπό τουΣεβασμιωτάτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου,σήμερα Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, τα θυρανοίξια του Βυζαντινού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Μπάδα Αχαΐας.

Ο καταστροφικός σεισμός του 2008 στην Αχαΐα και ιδιαιτέρως στην Δυτική Αχαΐα,  κατέστρεψε αρκετούς Ναούς μεταξύ των οποίων και ο Ναός του Αγίου Δημητρίου Μπάδα, ο οποίος χρονολογείται από τον Αναστάσιο Ορλάνδο στο τέλος του 12ου αιώνα. Το τοπωνύμιο Μπάδα, προέρχεται πιθανόν από το αρβανίτικο “πάδε”, που σημαίνει “ίσωμα” και προφανώς αναφέρεται στο “πλάτωμα” επί του οποίου είναι κτισμένος ο Ναός.

Μετά τις συντονισμένες ενέργειες του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου προς την Αρχαιολογική υπηρεσία και ιδιαιτέρως προς την Προϊσταμένη τής Ἐφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κ. Αναστασία Κουμούση, η οποία μ τους άξιους συνεργάτες της εργάστηκαν καταθέτοντας ψυχή, ώστε να  αποκατασταθεί το Μνημείο.

Με χορηγία τού Ιδρύματος «Χ.Κ. Λεβέντη» και τού Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντη», αποκαταστάθηκε πλήρως ο μνημειακός Ιερός  Ναός και  ο περιβάλλον χώρος, ώστε να αποτελεί πλέον κόσμημα τής Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και  γενικότερα τής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως τους κοπιάζοντας εκφράζοντας την χαρά του για το σπουδαίο αυτό γεγονός της αποκατάστασης του Ιερού Ναού – κόσμημα της Μητροπόλεως. Εν συνεχεία ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστος Νικολάου, ευχαρίστησε με τη σειρά του την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Πατρών αλλά και τα Ιδρύματα “Λεβέντη” προσφέροντας αντιστοίχως τιμητικές πλακέτες.

Πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές αλλά και την πόλη των Πατρών κατέκλυσαν την περιοχή. Μεταξύ των παρισταμένων παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Ανδρέας Καστανιώτης και Κώστας Σπαρτινός, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας κ.κ. Αθανάσιος Ραυτακόπουλος και Σπυρίδων Τραχάνης,  ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Φωτόπουλος, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης “ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ” κ. Σπυρίδων Σκιαδαρέσης κ.ά.

This entry was posted in Ενωτική Κίνηση Πάτρας. Bookmark the permalink.