Παρέμβαση στο Π.Σ. της Π.Δ.Ε. για το Αρχαιολογικό Πάρκο της Αρχαίας Ολυμπίας

Στην 15η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Δ.Ε. της περασμένη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 μεταξύ των θεμάτων και πρώτο στην ημερήσια διάταξη, ήταν η έγκριση από το Σώμα της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «ΔΙΑΖΩΜΑ» με στόχο τη δημιουργία «Αρχαιολογικού Πάρκου» στην Αρχαία Ολυμπία.

Η τοποθέτηση επί του θέματος τόσο του επικεφαλής της της Παράταξης “ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ” πρ. Περιφερειάρχη Δ.Ε. κ. Απόστολου Κατσιφάρα, αλλά και του Περιφερειακού Συμβούλου αυτής κ. Σπύρου Σκιαδαρέση, ήταν θετική ως προς την ιδέα υλοποίησης ενός τέτοιου έργου ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά θα έπρεπε στην προγραμματική σύμβαση να προστεθεί και ως τέταρτος εταίρος το Υπουργείο Πολιτισμού, κάτι το οποίο ορίζει ρητά ο Αρχαιολογικός νόμος. Στην συγκεκριμένη πρόταση της μείζονος Αντιπολίτευσης συμφώνησαν και άλλες Παρατάξεις και Σύμβουλοι.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Σκιαδαρέση στο Σώμα:

“Χαιρετίζουμε καταρχήν θετικά τη μελέτη για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην Αρχαία Ολυμπία η οποία σχεδιάζεται με γνώμονα την ανάδειξη και προβολή των ανυπέρβλητων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Ωστόσο, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής πολύ σοβαρά ζητήματα:

Από την επικείμενη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης διαπιστώνουμε την παντελή απουσία του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Τονίζουμε και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να ξεχνάμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία, την προστασία, την ανάδειξη και προβολή τόσο του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείων της Αρχαίας Ολυμπίας, όσο και της ευρύτερης περιοχής που παρουσιάζει αυτονόητα αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εξάλλου, όλα αυτά περιγράφονται στη σχετική σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου οι αρμοδιότητες της Εφορείας

Ως εκ τούτου θεωρούμε αυτονόητη την προσθήκη του Υπουργείου Πολιτισμού διά της νομίμου εκπροσώπου του, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, ως τέταρτου εταίρου της προγραμματικής σύμβασης, όπως συμβαίνει εξάλλου με αντίστοιχες προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε όλη την επικράτεια μεταξύ φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Υπουργείου Πολιτισμού και ιδιωτών. Μάλιστα στο σχετικό κεφάλαιο της προγραμματικής σύμβασης με τις υποχρεώσεις των φορέων θα πρέπει οι ρόλοι του κάθε φορέα να είναι διακριτοί και ειδικά στο Υπουργείο Πολιτισμού και μόνο η λειτουργία του νέου φορέα.

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.