«ΝΕΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»: Επερώτηση για τα σχέδια βελτίωσης για την Αγροτική Ανάπτυξη

Πάτρα 30 Ιανουαρίου 2024
Α.Π.:07


Προς
Τον Πρόεδρο του Π.Σ. της Π.Δ.Ε.
κ. Χρήστο Παΐσιο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Περιφερειάρχη Π.Δ.Ε.
Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης


κ. Πρόεδρε,


Στις 26-01-2024, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έγινε η «Ανάρτηση πινάκων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων στήριξης για ένταξη στη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, στο πλαίσιο της υπ. αριθμ. 534/2023 Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης» / (Σχέδια Βελτίωσης) πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΠΑΤ). Οι δικαιούχοι (επί συνόλου 696), είναι μόνο 211 άτομα, επιλαχόντες 467 άτομα και απορριπτόμενοι 18 άτομα.
Τα σχέδια βελτίωσης ήταν, είναι και θα είναι εκείνο το πρόγραμμα που εκσυγχρονίζει, τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (επιδοτεί δηλαδή την αγορά αγροτικού μηχανολογικού εξοπλισμού, την κατασκευή κτιρίων, θερμοκηπίων και λοιπές επενδύσεις πάνω στον αγροτικό τομέα).
Δυστυχώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μη αντιλαμβανόμενο (!!) τα τελευταία πέντε (5) χρόνια (δυο (2) προκηρύξεις, μια το έτος 2017 και μια το έτος 2023) το μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών για εκσυγχρονισμό των γεωργικών του εκμεταλλεύσεων, μέσω αυτού του προγράμματος, μοιράζει – κατανέμει κυριολεκτικά «ψίχουλα» στις Περιφέρειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ανωτέρω αποτέλεσμα, δημιουργώντας ανυπόφορη κατάσταση στους επαγγελματίες αγρότες (αλλά και ανισοκατανομές και εντός της ίδιας Περιφέρειας, μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων).


Ερωτάται λοιπόν ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:

Σε τι ενέργειες έχουν προβεί, ώστε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να κατανέμει και άλλες πιστώσεις, στο εν λόγω μέτρο (Δράση 4.1.5) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Ελπίζοντας, να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη των επιστολών και τυπικών επισκέψεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) που συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά να διεκδικήσουν με πείσμα και επιχειρήματα, αυτά που δικαιούνται οι αγρότες της Περιφέρειας μας.


Με εκτίμηση
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Αντιπρόεδρος Π.Σ. της Π.Δ.Ε.
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ηλείας
«ΝΕΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – Ενωμένοι Μπορούμε»

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.