Περιμετρική Πάτρας, όπως λέμε: «Το Γεφύρι τής Άρτας!»

Σαν χθες θυμάμαι την Παρασκευή εκείνη όπου ξεκινώντας το συνηθισμένο ταξίδι τής επιστροφής από την εργασία μου στην Αθήνα, ανυπομονούσα κατά την άφιξή μου στην Πάτρα για το Σαββατοκύριακο να οδηγήσω στην μόλις παραχωρηθείσα πολυπόθητη Περιμετρική τής πόλης. Ένα έργο το οποίο όλοι οι Πατρινοί αναμέναμε χρόνια, μεταξύ πολλών άλλων ακόμα έργων… Είναι γεγονός ότι από εκείνη την ημέρα έχουν περάσει μόνο… 11 ολόκληρα χρόνια.

Σε τοπική εφημερίδα προ ημερών διάβασα σχόλιο αυτής για την ταλαιπωρία που αναμένει τους οδηγούς, οι οποίοι κινούνται από και προς Αθήνα – Κόρινθο – Πάτρα, λόγω των έργων που – ευτυχώς – ξεκίνησαν εκ νέου μετά από παύση αρκετών μηνών.

Και αμέσως σκέφθηκα ότι τους τελευταίους μήνες, για να μην πω χρόνο – χρόνια, όλοι μας είμαστε «παθόντες» συνεχών έργων τα οποία πραγματοποιούνται στην Περιμετρική τής Πάτρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Υπενθυμίζω ότι θεωρείται δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, ο οποίος σε ορισμένα σημεία του έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας. Εικόνες με τοποθετημένους πορτοκαλί κώνους στο μέσον ή δεξιά και αριστερά τού δρόμου προκειμένου να περιοριστεί το άνοιγμα και μαζί με αυτό και η ταχύτητα των διερχόμενων οχημάτων είναι συχνή, θα έλεγα καθημερινή, απλά με μικρές διαφοροποιήσεις σε σημεία.

Η ηλεκτρονική πινακίδα στην αρχή τού πρώτου τούνελ «Μποζαΐτικα» είχε μόνιμα την επιγραφή: WORKS AT 4.2 km, σε μτφ: ΕΡΓΑ ΣΕ 4,2 χλμ., με κάποιες στιγμιαίες αλλαγές κυρίως κατά τη διάρκεια τού χειμώνα με την ένδειξη: ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ.

Περνώντας καθημερινά τον συγκεκριμένο δρόμο για την εργασία μου, διαρκώς τίθεται μέσα μου η εξής απορία: αλήθεια δόθηκε προς χρήση ο δρόμος πριν από 11 χρόνια ολοκληρωμένος ή μήπως – ως συνήθως – στον τότε «οργασμό» έργων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων τού 2004 έγινε ένα τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή μετά από τόσα χρόνια κυριολεκτικά στο πόδι;

Οι παραπάνω εικόνες που ανέφερα συχνά φέρνουν στο νου μου το Ηπειρώτικο Δημοτικό τραγούδι «ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ» κάνοντας όμως μικρές παραλλαγές:

«Εκατοντάδες μάστοροι και έξι Εταιρείες δρόμον εθεμέλιωναν στης Πάτρας την ακρούλα. Ολοχρονίς τον χτίζανε, ακόμα διορθώνουν. Μονολογούν οι Πατρινοί και απορούν οι ξένοι: Αλίμονο στην ταλαιπώρια μας, κρίμα τα χρήματά μας, ολοχρονίς να χτίζουνε, ακόμα  να διορθώνουν!».

Υ.Γ. 1: Συγγνώμη ξέχασα: υπάρχει σχετική πρόοδος. Τις τελευταίες ημέρες η ηλεκτρονική πινακίδα άλλαξε: WORKS AT 3.2 km, σε μτφ: ΕΡΓΑ ΣΕ 3,2 χλμ. Ένα χλμ. μείον!

Υ.Γ. 2: Ελπίζουμε το υπόλοιπο τμήμα τής ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ να μην έχει τα επόμενα χρόνια παρόμοιες εικόνες όπως οι παραπάνω.

Υ.Γ. 3: Ίσως να επικαλούνται οι αρμόδιοι αντίστοιχη πολιτική των εταιριών συντήρησης όμοια με το εξωτερικό. Το θέμα είναι να μην συνδυάζουμε την πολιτική των ξένων με την αντίστοιχη ελληνική νοοτροπία. Ο νοών νοείτω!

Καλό Καλοκαίρι!

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.